Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rolný Prostějov

4. 6. 1936

Rolný - Prostějov

(„Pestrý týden“1938)

 

            Poznali jsme, že člověk, který se pustí na svém místě opravdu důkladně, nemá kdy myslit na špatnost poměrů a je proti nim přímo imunní. Poznali jsme, že teprve ten je užitečný, kdo si důkladně hledí svého díla a kdo se nedá od něho odtrhnouti žádnými okolnostmi. Poznali jsme, že v hospodářské soutěži každá výmluva vypadá hloupě a že nejdůležitější je uhájit práci.

Když se roznesly první zprávy o tom, že Rolný otevře vlastní prodejny v zahraničí, vznikly obavy, zda muž, který tak houževnatě a s takovou jedinečnou vůlí provádí svá předsevzetí, provede i toto.

Provedl to!

Východní státy potřebují velmi mnoho dobrých oděvů, které samy nevyrábějí. Je to cesta pionýra – obchodníka, kterého zrodila krise a který krisi položil.

Nevyhnul se boji. Jeho závod neuhnul z cesty. Má za sebou těžký krok. V hospodářských poměrech celého světa nastal chaos. Aby v tomto chaosu ubránil práci svým spolupracovníkům, byl nucen začít s prodejem v mnoha cizích zemích. Byl postaven před problémy dosud neznámé. Nikdo mu nemohl poradit, protože dosud nikdo z Československa světový obchod s oděvy nevedl. Byl nucen najíti svoji vlastní cestu.

Otevřel vlastní prodejny v Maroku, na Kanárských ostrovech, v Egyptě, Palestině a Gibraltaru. Kromě toho je ve spojení s největšími obchodními domy téměř na celém světě, se kterými pracuje en gross. Je to zejména Holandsko, Francie, Švédsko, Alžír, Senegal, Syrie, Čína, Holandská Indie, Jižní Afrika.

V době všeobecné přestrašenosti a malověrnosti je příklad Rolného mocným a hrdým projevem mužné síly, která chce buď pracovat a žíti silně a krásně, nebo nežít vůbec.

Stal se světovým podnikatelem. Tento způsob obchodování řeší nejen jeho vlastní problém, ale ukazuje cestu všem ostatním průmyslům a podnikatelům, jak odstranit nezaměstnanost v našem státě.