Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová základna fotografie

stavba s výhledem do 21. století

 

(Naše pravda, 1986)

 

Dům fotoslužeb v centru Gottwaldova, který byl uveden do provozu v roce 1962 a který občané znají jako základní závod družstva Fotografia, byl budován pro éru černobílé fotografie. Vývoj od té doby pokročil dál a – jako všude ve světě – vládu začíná přebírat fotografie barevná. Trend jsme naštěstí zachytili včas i u nás. Jenže nové požadavky doby, zejména ty, které se projeví na přelomu tisíciletí, si vyžadují i radikální řešení výrobních kapacit.

Malá slavnost, která se konala minulý týden na okraji pole zbaveného ornice nad benzínovou stanicí v Gottwaldově-Přílukách, má pro splnění nové koncepce velký význam. Položení základního kamene Domu fotoslužeb a centrálních laboratoří se zúčastnili vedoucí tajemník OV KSČ v Gottwaldově Václav Valenta, předseda ONV František Kubiš, místopředseda ČSVS (Československé vědeckotechnické společnosti, pozn. C.) Karel Charanza, zástupci stavebních organizací Pozemních a Průmyslových staveb a členové družstva.

Jak v krátkém vystoupení uvedl předseda družstva Milan Duda, ucelený stavební komplex v hodnotě téměř 35 miliónů korun má být ukončen do září 1989. V průběhu tří let vyroste provozní objekt centrálních laboratoří, dále video-audio-studio, středisko reprografie a sítotisku a konečně prostorný reklamní ateliér, Počítá se s tím, že od r. 1990 gottwaldovská Fotografia za rok zpracuje jeden milión filmů a přes deset miliónů barevných snímků. Dále zůstane samozřejmě zachována i černobílá sekce, která se však proti dnešku (poměr zhruba 50:50) bude trvale snižovat a to především na úkor barevné amatérské a barevné reportážní fotografie s nižším podílem růstu barevného portrétu. Do konce století má vztah černobílá-barevná fotografie být zhruba 25:75.

Dominantou areálu Domu fotoslužeb směrem do Příluk je několikapodlažní budova s řadou pokrokových prvků, jako je využívání solární energie, průběžná regenerace roztoků, odčerpávání stříbra z použitých roztoků, stroje osazené mikroelektronikou a pod. Nezapomene se ani na kompletní sociální vybavenost včetně rehabilitačního zařízení, dále studijního oddělení, provozů energetiky, oprav a údržby. Zatímco vlastní provoz zhotovování zvětšenin na printrech už dnes probíhá na denním světle, v čemž se tato praxe nebude lišit, budou finální vyvolávací činnosti laboratoří v Přílukách situovány do podzemních podlaží.

fotografie v přílukách

Fotografie makety nového Domu fotoslužeb, který by měl být postaven během tří let v Gottwaldově-Přílukách. Svému původnímu účelu budova nikdy nesloužila - po nástupu fotolabů počátkem devadesátých let v.d. Fotografia ztratila potřebu dalších provozních prostorů a stavbu prodala Foresbance. Po krachu této v domě sídlil nějaký Fores-pohrobek, po roce 2005 tam funguje oční centrum Gemini (což již nemá k fotografování tak daleko).

gemini-2016-web.jpg

Pro srovnání fotografie z propagační brožury firmy GEMINI oční klinika a.s. z roku 2016. Primář a majitel MUDr. Pavel Stodůlka Ph.D. představuje špičku, úspěšnou a zviditelňující Zlín a Moravu po celém světě. Interiery tomu odpovídají.

 

 

Výrobní komplex mají tvořit stroje a zařízení vysokých technických parametrů, které zabezpečí maximálně rozvinutou dělbu práce. Spolu s propracovanou organizací a zázemím dopravního systému sleduje Fotografia Gottwaldov rozšíření sběru a zpracování zejména barevných fotografií pro celou oblast jižní Moravy. Cílem je převzetí zpracování a předání zakázky občanům do 24 hodin. Postupný a plynulý přechod fotoamatérů na barvu, který se během dlouhého léta se sluníčkem projevil už i letos, bude mít už za tři roky svoji spolehlivou a moderní základnu. Fotografia Gottwaldov vykročila rázně k plnění úkolů ve službách, které pro ni vyplývají ze závěrů XVII. sjezdu strany.

Gemini - oční klinika